Een online event:
zwijgen is zilver,
spreken moet goud zijn!

2 december 2020

MAND!

Sommige lezers weten dat dit woord eigenlijk betekent: “houd je verhaal kort!”
Een – voor mij – hilarisch filmpje illustreert dit. Ik zet ‘m helemaal aan het einde van deze blog, dan hou je voor nu even de focus op mijn verhaal. Een zeer hándig verhaal als je binnenkort voor een groep staat – of eigenlijk voor een camera.

Of je nou van nature een charismatische spreker bent of liever achter het behang plaatsneemt tijdens een presentatie: tips zijn hard nodig als het gaat om online spreken. Ik weet het uit ervaring, ken de moeilijkheden, de do’s & don’ts en deel hier daarom een paar adviezen. Na het lezen van deze blog en mijn extra tips die je kunt aanvragen, hangen de mensen aan je lippen in plaats van dat ze snakken naar een MAND.

Online presenteren, drie belangrijke adviezen

  1. Prepare voor take-off
    Een goede voorbereiding is 75% van het werk. Zorg daarom altijd voor een technische doorloop, dat geldt voor zowel presenteren vanuit huis als voor presentatie in studio. Het is voor de kijker bijzonder irritant als je jouw presentatie gaat starten met het testen van beeld en geluid. Nog erger is het gekloot met je powerpoint gedurende je verhaal. Het uitwerken van dat verhaal hoort dan ook bij je voorbereiding. Een heldere verhaallijn of een script zorgen voor een strakke presentatie waarin je bewuste keuzes maakt. Zowel op inhoud als op techniek. 
  2. Maak oogcontact
    Oogcontact is van groot belang wanneer je online gaat spreken. Dat weten we misschien wel, toch trappen veel sprekers uit een soort automatisme in een valkuil. Ze kijken vooral naar zichzelf of naar het beeld in plaats van in de camera. Op zichzelf best logisch, want op het beeldscherm zie je je publiek. Om de valkuil te vermijden zijn op je thuiswerkplek wat technische ingrepen en gunstige omgevingsfactoren nodig. Hoe je dat goed aanpakt lees je in de tips die je kunt aanvragen. Sta (of zit) je te presenteren in een studio en wordt er gebruik gemaakt van meerdere camera’s? Zorg dan dat je weet welke camera waarvoor dient. De regisseur kan dit uitleggen en kan je ook laten zien hoe de kijkers jou gaan zien. O, en pak die camera! Zo kom je bijvoorbeeld op het juiste moment in een close-up. Dat draagt dan weer bij aan de kracht van je boodschap.
  3. Goed praatje bij het plaatje
    Naast het gegeven dat je er goed uit moet zien op beeld (en dat heeft een reden), is je stem en taalgebruik van cruciaal belang. Er is letterlijk al meer afstand en lichaamstaal wordt minder ontvangen omdat vooral je gezicht in beeld is. Oefen dus met de intonatie, tempo en volume. Het mag ook best “gezellig” zijn. Gebruik spreektaal, betrek de mensen alsof je aan het kletsen bent op een netwerkborrel of een feestje. Als je de juiste toon te pakken hebt, dan is het wel zo fijn als de mensen je goed horen. Bij een studiopresentatie heb je die garantie. Vertel je jouw verhaal vanuit huis en wil je ook daar gegarandeerd zijn van goed geluid? Kies dan voor een eenvoudige en betaalbare microfoon. Hiermee voorkom je ruis en filter je de omgevingsgeluiden weg.

Een heldere verhaallijn of een script zorgen voor een strakke presentatie waarin je bewuste keuzes maakt

Extra tips voor spreken op een event

De adviezen zijn zowel van toepassing op een presentatie vanuit huis of spreken in een studiosetting. Vraag jezelf eerst eens af wat voor jouw doel de beste locatie is. De lancering van een nieuw product doe je misschien liever in een studio, terwijl een webinar prima vanuit huis kan (ruim dan wel even je kamer op).

Ga je binnenkort spreken of presenteren en wil je meer tips ontvangen? Stuur een berichtje via de mail naar jessie@eventsetc.nl en ontvang een document met mijn tips & tricks. 

Liever alles uit handen geven? Kan! Bel of mail voor jouw vragen en mijn oplossingen.

O ja, zoals beloofd nog even de MAND video!