Expositie ‘Sesamstraat in Madurodam’

“Events Etc. staat voor zekerheid, scherpte, initiatief en grenzen kennen”

Een expositie die je niet wilt missen

Madurodam wilde een aantrekkelijke en interactieve kinderexpositie laten creëren, die één seizoen in Madurodam te zien zou zijn. Het doel: ervoor zorgen dat meer mensen Madurodam zouden bezoeken.

Madurodam stond daarbij voor een uitdaging. Want hoe zorg je ervoor dat kinderen zo’n interactieve expositie niet willen missen? En daarom met hun ouders naar Madurodam willen? Kinderen zijn dol op Elmo en andere Sesamstraat-figuren. En zo kwam het idee om de leukste straat ter wereld in Madurodam tot leven te brengen: Sesamstraat.

Dat bracht nog een uitdaging met zich mee: er moest synergie zijn tussen de uitstraling van de tentoonstelling en het decor uit het tv-programma Sesamstraat, zodat de aantrekkelijkheid en herkenbaarheid van het programma niet verloren zou gaan. Events Etc. nam de organisatie van deze interactieve expositie op zich en ging met deze uitdagingen aan de slag.

De expositie organiseren: van concept tot uitvoering

Voor de inrichting van de expositie werkte Events Etc. nauw samen met de decorontwerper van het televisieprogramma Sesamstraat. Ook de decorbouwer en de NPO waren bij het proces betrokken. Dit om ervoor te zorgen dat de tentoonstelling dezelfde look & feel zou hebben als het tv-programma.

Om een interactief element aan de expositie toe te voegen, werden er diverse uitdagende spelelementen bedacht. Zo konden de kinderen tijdens de tentoonstelling kennismaken met de hoofdrolspelers van Sesamstraat en zelf alles meemaken wat ze altijd op televisie zagen.

De verschillende activiteiten die ze konden ondernemen waren:

 • Spelen en ravotten in het Broccolibos
 • Rekenen bij Graaf Tel
 • Dansen met Elmo
 • Luisteren naar verhalen in de duinen van Sesamstraat
 • Op de foto met een levensgrote Bert, Ernie of Elmo

Naast de vele interactieve activiteiten kregen de kleine bezoekers van Madurodam ten tijde van de expositie ook een Sesamstraatpaspoort. Hierin stonden verschillende opdrachten die ze tijdens een speurtocht door Madurodam zelf konden uitvoeren om stempels te verzamelen.

De officiële opening van de tentoonstelling was in handen van wijlen Meneer Aart.

In opdracht van bureau ‘The Garage Creations’ was Events Etc. verantwoordelijk voor de totale organisatie van de tentoonstelling:

 • Conceptontwikkeling
 • Afstemming met Madurodam
 • Budgetbewaking
 • Content ontwikkelen voor de interactieve spellen
 • Afstemming met Sesame Workshop, NPO, decorontwerper en decorbouwer
 • Afstemming met overige leveranciers

De ‘Sesamstraat in Madurodam’ expositie in 2008 werd een enorm succes. Het succes was zelfs zo groot dat de expositie – die in eerste instantie één seizoen geopend zou zijn – met een jaar werd verlengd.

Fotografie door Events Etc.

referentie

Jessie betekende voor ons “weten wat je in huis haalt”. De spoeling qua freelancers is dun op het niveau van wat wij als bedrijf gewend waren op te opereren. Jessie staat voor zekerheid, scherpte, initiatief en grenzen kennen; niet onbelangrijk bij projecten en grote producties.

Iemand voor wie afspraak afspraak is en comfortabel het overzicht van complexe projecten weet te bewaken en immer binnen budget en gemaakte financiële afspraken werkt. Alsof dat nog niet genoeg is; nog een prettig mens om mee te werken ook. Kortom; Jessie = rock-solid.

Stef van ’t Zand —  The Garage Creations / Managing Partner